Welke soort ledstrip kopen op eBay

Lees meer over welke ledstrip type of soort je moet kopen op eBay.

Ledstrips zijn één van de producten die ik graag koop op eBay. De reden dat ik ze daar koop is vooral omdat het stukken goedkoper is dan in Nederlandse webshops en er een enorm groot aanbod is.

Zoals eerder genoemd, is de verzendtijd wat langer, maar meestal zorg ik dat ik altijd wat op voorraad heb, zodat ik genoeg heb om een leuk project te kunnen doen. Het is dus handig te weten welke soorten je het beste kan kopen en voor welke situatie deze het beste te gebruiken zijn.

Zelf heb ik veel tijd besteedt om de juiste soorten uit te zoeken en inmiddels allerlei verschillende led types uitgeprobeerd.

Lees zelf welke ledstrip jij het beste kan bestellen voor jouw DIY project of instructable.

Zoals je kan zien, zijn er best veel mogelijkheden, waaruit je moet kiezen. Dit is ook de reden waarom er zoveel aanbieders zijn. Wanneer je het niet goed weet is het makkelijker om een compleet, maar meestal een stuk duurder, pakket bij een Nederlandse webshop te bestellen.
Schrik niet van het onderstaande overzicht, zodra je weet wat je nodig hebt is het niet moeilijk de juiste ledstrip uit te kiezen. Ik zal daarom mijn best doen dit zo goed mogelijk te beschrijven in dit artikel.
In de conclusie staan een paar toepassingen beschreven met welke soort strip je daarbij kan gebruiken.
Verschillende soorten LED strips
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten leds bestaan.

De volgende eigenschappen zijn van belang bij het kiezen:

  • De kleur van het licht;
  • De hoeveelheid licht, uitgedrukt in Lumen of Watts;
  • Het aantal led’s per meter;
  • Het voltage voor het aansluiten van de strip;
  • De breedte van de strip;
  • Het verbruik van de strip per meter;
  • De aansturing of voeding van de strip;
  • Extra bescherming of uitvoering, zoals waterbestendig of flexibele strip.

Het antwoord op de vraag welke strip je moet kopen hangt dus af van wat je nodig hebt. Houdt je bijvoorbeeld geen rekening met de kleur of het wattage, dan loop je kans dat jouw project het effect mist van wat je bedoeling was.
Deze punten zijn daarom hieronder uitgewerkt zodat je zelf beter kan kiezen wat jouw opties zijn.

ledstrip op rol 5m warm wit  met SMD 3528 chip
ledstrip op rol 5m warm wit met SMD 3528 chip

De kleur van het licht

Het is lastig om te zien op een productfoto of de kleur die je zoekt overeenkomt met jouw wens. Veel gebruikte benamingen voor wit zijn bijvoorbeeld: warmwit, koudwit, wit of daglicht.
Een wat betere benaming is de kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin (afgekort als K).
Deze verdeling komt van een gloeiend voorwerp bij een bepaalde temperatuur. Hoe lager dit getal, hoe warmer (of roder) de kleur en hoe hoger, hoe kouder (of blauwer) de kleur is.
Op wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurtemperatuur is wat uitgebreidere informatie over lichtkleur te vinden, maar belangrijke vergelijkingen zijn bijvoorbeeld dat een kaarsvlam ongeveer 1200K, een gloeilamp 2700K of 2800K is en daglicht ongeveer 5000K.
Led strips zijn vaak niet uitgebreid gespecificeerd omdat het een wat goedkoper product is, bedoeld voor mensen die niet op zoek zijn naar dure/high-tech producten dus behalve de duidelijke kleuren zoals groen, geel, blauw e.t.c. blijft het vaak bij ‘warm wit’ of alleen ‘wit’ waar meestal koud wit bedoeld wordt. Een enkele keer wordt ook ‘koud wit’ genoemd, wat meestal overeenkomt met 4000K wat overeenkomt met normale TL-verlichting.

Mijn ervaring is dat voor de meeste toepassingen ‘warm wit’ het mooiste resultaat oplevert, tenzij je bewust op zoek bent naar een cool/koud licht effect.
Behalve de kleur van het licht, bestaat er ook een CRI index. Deze geeft aan in hoeverre de belichte voorwerpen goed worden weergegeven, een getal van 80+ is veelgebruikt en acceptabel, maar hoe hoger, hoe beter de kleurweergave.
Deze CRI index geeft aan hoeverre zonlicht wordt benaderd. Een mooi vergelijk is als je in de winkel een kledingstuk bekijkt, maar deze buiten de winkel er ineens heel anders uitziet. Of als een autolak beschadigd en bijgewerkt is en je deze onder een natrium straatlantaarn zet (zo’n gele/oranje lamp die je vaak langs de snelweg ziet) en je ineens grote kleurverschillen ziet.
Met name de normale witte led’s geven in verhouding een wat slechtere weergave. Zolang je dit als accentverlichting gebruikt zal dit niet erg zijn, maar als hoofdverlichting in een woonkamer is dit niet erg aan te raden (vergelijkbaar met ‘ongezellige’ TL-balken).

De hoeveelheid licht

Het aantal lumen of verbruik in watt geeft aan hoe fel een ledstrip is. Over het algemeen geldt de vuistregel dat de grootte van de led, ook wel SMD LED chip genaamd (SMD staat voor Surface Mount Device = oppervlakte gemonteerde componenten).
De grootte van deze led chips wordt weergegeven in een code en als dusdanig ook verkocht. Hierdoor is het makkelijk om te bepalen welk type voor jou geschikt is.
Omdat deze code weergeeft hoe groot deze chip is, kan je hiermee bepalen hoeveel licht ze geven.
Het oudere SMD type 3528 is 3,5mm *2,8mm groot en is daarmee een van de zwakste soorten te beschouwen. Om dit te compenseren zijn er ledstrips met 600 in plaats van 300 leds per meter. Vanwege de prijs en grote beschikbaarheid is dit een veelgebruikte ledstrip.
Een vergelijkbaar type, de SMD 5050 is een stukje groter, namelijk 5,0mm*5,0mm en bestaat uit meerdere kleine led’s op één chip. Hierdoor bestaan er RGB (Red Green Blue) instelbare ledstrips, waarmee een veel mooiere kleur bereikt kan worden dan met de MD 3528.
De nieuwere leds zijn o.a. de 3020, 3041, 5630 of de 5730 chips. Deze zijn energiezuiniger en geven meer licht per chip.
Zelf heb ik een keer losse 5730 SMD chips gekocht en als afzonderlijke leds uitgeprobeerd. Deze chips van 0,5w per stuk zijn zo fel dat je er niet in kan kijken zonder daarna een hele tijd een vlek in je ogen te zien.
Om op eBay goed te kunnen zien welke chips je wilt hebben, is vooral deze code belangrijk. Vaak wordt de hoeveelheid lumen per foot (per 30cm) weergegeven of het aantal watts per meter, maar uiteindelijk zijn het deze chips die bepalen hoeveel lichtopbrengst je krijgt.
In het kort: als je indirecte verlichting of sfeerverlichting wilt maken en het mag subtiel zijn dan zijn de 3528 SMD ledstrips prima te gebruiken en lekker goedkoop.
Wil je bijvoorbeeld een werkplaats verlichten dan zou de 5630 een betere keuze zijn deze heb ik in mijn schuur gebruikt en ben daar heel tevreden over.

Het aantal led’s per meter

Zoals hiervoor aangegeven zijn de meeste strips gemaakt met 300 leds per rol van 5 meter, oftewel 60 leds per meter. Dit komt neer op 3 leds per afknipbaar stukje van 5cm.
Omdat de 3528 SMD chips zoveel gebruikt worden, zijn deze ook gemaakt met 600 leds per rol (reel genaamd in het Engels). Dit komt nog steeds neer op 3 leds per afknipbaar stukje, alleen is deze nu 2,5cm per deel.
Ondanks dit grote hoeveelheid leds per strip, blijft een 5050 SMD iets feller omdat de chip efficiënter omgaat met de hoeveelheid energie.
Tegenwoordig heb je zelfs strips van 1200 leds per 5m oftewel 240 leds per 1m. Deze zijn in verhouding wel wat duurder, maar vanwege het grote aantal leds per oppervlakte heb je wel een wat meer verspreide verlichting. Handig als je niet teveel afzonderlijke puntjes wilt zien bijvoorbeeld.
Wanneer je beperkt bent in de breedte van je ledstrip, dan zou je vanwege de grootte van de chip beter de 3528 kunnen kiezen met 120 leds per meter.

Het voltage van de ledstrip

De meeste aangeboden ledstrips zijn gemaakt om op 12 volt te werken. Omdat er ook 24 volt strips bestaan is het heel belangrijk hier op te letten.
Bij het uitzoeken van de voedingsadapter is het natuurlijk van belang dat deze 12 volt en gelijkstroom, DC genaamd.
Let op: er worden veel adapters aangeboden voor halogeenverlichting. Deze zijn ook 12 volt, maar leveren AC oftewel wisselstroom.
Als je deze per ongeluk een keer gekocht hebt is dit geen ramp, er bestaan gelijkrichters of andere hulpmiddelen beschikbaar (ik hoop deze nog een keer te bespreken).
Ook zijn er andere trucjes mogelijk, maar handiger is om meteen de juiste strips uit te kiezen 😉

12 volt - 1ampere - adapter met RGB controller
12 volt - 1ampere - adapter met RGB controller

De breedte van de strip

Bij inbouwverlichting of strips die in een gootje geplakt worden, is de breedte erg belangrijk. Kies je een te brede strip en hij past net niet helemaal dan is het een hoop gepruts om dit goed te krijgen.
Meestal zijn de 3528 SMD strips 8mm breed, terwijl een 5050 SMD strip 10mm is. Dit kan net het akelige verschil maken tussen passend, of niet passend! (ja, hier spreekt de ervaring helaas)
Let dus altijd even op wanneer je een ledstrip uitzoekt en met name als je geen keuze hebt wat betreft de breedte waar je deze strip wilt toepassen.

Het stroomverbruik

Eigenlijk zou dit geen aparte keuzemogelijkheid moeten zijn, het verbruik van je strip wordt namelijk bepaald door het type led en het aantal per meter.
De meeste verkopers laten in de beschrijving zien hoeveel deze ledstrip verbruikt per meter, of per hoeveelheid van 5 meter (een standaard rolletje), voor de 3528 SMD is dit bijvoorbeeld 18w per 5 meter met 300 leds, dus het dubbele aantal leds per meter zal dus 18*2 = 36w zijn.
Het wattage is vooral handig om te vergelijken met andere lichtbronnen of met andere type leds om een beeld te krijgen hoeveel deze leds verbruiken en dus globaal aan verlichting opbrengen. Nieuwe types zijn energiezuiniger maar globaal klopt dit wel.
Belangrijker is dat je deze gegevens nodig hebt voor het volgende punt, namelijk de benodigde voeding.

De aansturing of voeding van de strip

Omdat de ledstrip meestal 12v is en je in nederland ongeveer op de 230v zit, is er een adapter nodig om deze om te vormen. 
Deze adapter, voeding of ‘power supply’ moet voldoen aan de volgende eigenschappen:
Het voltage van 12v
De output of uitgang moet DC oftewel gelijkstroom zijn;
Het amperage moet voldoende zijn.
Dit laatste punt is wat lastiger, omdat deze afhankelijk is van je totale wattage die je nodig hebt. Gelukkig is dit uit te rekenen met een heel simpel sommetje:
Watt gedeeld door volt geeft het aantal amperes dat je nodig hebt. Dus: watt/volt=ampere,  w/v=a

Bij een strip van 18 watt, gedeelt door 12 volt = 18/12 = 1,5 ampere.
Kies je voor de 36 watt, dan wordt het dus 36/12 = 3 ampere.
Let op dat je bij het uitzoeken van de voeding altijd minimaal de juiste voeding kiest. Het beste is om 10% hoger te gaan zitten dan wat je uitgerekend hebt (dus simpel x 1,1 in je berekening). Bij 1,5 ampere * 1,1 = 1,65 ampere. Je zult dus minimaal 1,65 ampere moeten kiezen. Meestal is de beschikbare voeding 2A en ben je daarmee aan de veilige kant.

Je kan hier trouwens je voordeel mee opdoen als je van plan bent kortere strips te gebruiken, je kan dan uitrekenen hoeveel je per lengte nodig hebt en daarmee een paar goedkopere adapters aanschaffen. Uiteindelijk kan je dit behoorlijk wat geld schelen, vooral als je op meerder verschillende plekken deze wilt gaan gebruiken.

Zelf heb ik wel eens de fout gemaakt door precies de juiste hoeveelheid amperes te gebruiken, maar de adapter wordt dan erg warm en bij schommelingen in de stroom (ja dat gebeurd, o.a. bij aan/uit schakelen van (andere) apparaten) kan ineens de adapter doorbranden. Daarnaast is het een slecht teken dat hij erg warm wordt, de energie wordt dan verkeerd gebruikt en de adapter gaat veel korter mee dan bij gebruik van de juiste type. Veel adapters schakelen uit bij een te hoge belasting en dus te hoge temperatuur, dan zie je dat de verlichting na een tijdje vanzelf uitgaat en na een tijdje ook weer vanzelf aan. De adapter is dan weer voldoende afgekoeld en schakelt zichzelf weer in.
Het is dus belangrijk van te voren even te controleren welke voeding je gebruikt en in combinatie met welke lengtes je werkt.
Overigens wordt vaak vermeld bij de ledstrip welke voeding of wattage er verbruikt wordt per meter of per rol, maar deze 10% extra vermogen of de verandering bij verkorten of verlengen van je ledstrip meestal niet.

Naast de voeding is de manier van schakelen uiteraard ook een punt. Omdat dit in principe niet direct te maken heeft met de ledstrip laat ik deze achterwege, mogelijk schrijf ik nog een keer een artikel over de verschillende opties die er zijn wat betreft de schakelaars, dimmers of andere manieren om deze strips te bedienen.

De bescherming of speciale uitvoering van de ledstrip

Een van de meeste aangeboden beschermingen is de waterbestendigheid. Deze worden aangeduid met de beschrijving ‘waterproof’.
Helaas is dit een eigenschap waar snel overheen gekeken wordt en kan leiden tot uitvallen van de ledstrip of zelfs kortsluiting.
Ga er nooit vanuit dat de ledstrips waterbestendig zijn als de melding ‘waterbestendig’, ‘waterproof’ of ‘waterdicht’ erbij vermeld staat, onafhankelijk van je aankoop op eBay of een dure webshop in Nederland (die deze zelf waarschijnlijk ook in China kopen via eBay o.i.d.).
De enige vermeldingen die wel een waarde (zouden moeten) vertegenwoordigen, zijn die van de IP normering, wat staat voor Ingress Protection.

Uitleg over dit classificatiesysteem gaat iets te ver, maar de volgende IP ratings zijn degene welke het meest voorkomen:

  • IP65: Stofdicht, voor korte tijd bestendig tegen spatwater of sproeien;
  • IP67: Stofdicht, waterdicht voor maximaal 10 minuten en maximaal een diepte van 90cm.
  • IP68: Stofdicht, permanent waterdicht, maar maximaal 3 meter diepte.
Waterproof IP68 en IP65 naast normale ledstrip
Waterproof IP68 en IP65 naast normale ledstrip

 

Wanneer er waterproof wordt vermeld, staat er vaak bij dat deze IP65 is. Koop deze strips niet voor toepassingen waarbij de strip onder water kan komen te staan of vaak nat wordt!
Je kan deze IP65 herkennen aan een halfronde plastic laag/coating over de kant met de led chips. Je kan deze strips dus wel gewoon plakken met een plakstrip aan de achterkant, maar de voorkant is bol en beschermd.
De IP67 is meestal te herkennen aan een rechthoekige kunststof behuizing, meestal van transparant siliconen (dit voelt een beetje rubberachtig aan).
De IP68 zit vaak in eenzelfde ‘pijpje’ geschoven, maar is volledig gevuld met een waterbestendige gel of volledige vulling met siliconen. Het verschil is te zien als je ze naast elkaar zou houden, bij de IP68 zijn de led chips beter te zien omdat er geen ‘luchtbel’ in zit (oftewel geen extra lichtbreking).
In het algemeen is de IP65 gewoon prima te gebruiken in situaties waarbij er wat water op kan spatten. Voorbeelden zijn boven een aanrechtblad of buiten onder een afdak of gootje waar zo nu en dan wat water op kan spetteren.
Komt er vaker regen op, of komt hij (voor een deel) buiten een beschermende omgeving, kies dan voor de IP67, deze zijn beduidend beter beschermt.
Ga je bijvoorbeeld de rand boven je vijver, of net op de waterlijn of eronder verlichten, kies dan absoluut voor de IP68 klasse.

Een extra aandachtspunt is bij het aanpassen van de lengtes of verlengen van deze strips. Vaak zijn er speciale verbindingsstukken bij te bestellen en moet in geval van IP68 de verbindingen volledig gevuld zijn met bijvoorbeeld siliconenkit. Nog beter is deze op maat te kopen of een deel bijvoorbeeld te camoufleren met een grijs pvc pijpje als je niet wilt dat je de resterende lengte zichtbaar blijft.
Er zijn ook flexibele ledstrips in de handel verkrijgbaar. Hier is onderscheid tussen een ledstrip in een flexibele behuizing, zoals de IP67 verlichting, en ledstrips die niet op een strip gesoldeerd zijn, maar met losse draden verbonden. Deze laatste zijn flexibeler in te zetten en kunnen alle gewenste kanten op gedraaid worden.
De gangbare flexibele ledstrips kunnen helaas niet zomaar alle kanten op gedraaid worden. Vergelijk het maar met een plastic liniaal, deze kan je maar op één manier buigen, anders breekt hij. Bij een glooiende of golvende rand kan je deze strips dus maar op één manier toepassen anders breken de verbindingen of scheurt het koper in de strip. Houdt hier wel rekening mee met je ontwerp, een beetje verdraaien kan wel, maar het is een kwestie van experimenteren om te kijken hoever je kan gaan.

Een recentelijke nieuwe uitvoering voor ledstrips is een zwarte strip, in plaats van de meestal witte of soms bruine soorten. Dit is vooral mooi als je de ledstrip ergens onopvallend wilt wegwerken, de leds zelf zijn overigens wel gewoon wit dus je blijft ze wel zien.
Voor de lichtopbrengst maakt het niet uit, ze wijzen toch van de zwarte strip af. 
Maar maak je bijvoorbeeld een lichtbak dan kan het wel iets uitmaken, je hebt dan alle reflectie nodig die je kan gebruiken en kan je beter de normale witte strips gebruiken.

Conclusie

Je kan bij het uitzoeken van een ledstrip pas goed bepalen welke de juiste is als je weet waar je op moet letten. Na een paar keer wat geprobeerd te hebben krijg je ook wat meer feeling welk type voor jou geschikt is.
Besparen op je inkoop kan eigenlijk pas als je de juiste types vergelijkt en doe je geen miskoop bij jouw aanschaf.
Heb je nog geen goed beeld wat voor jou het juiste type is, koop dan eerst deze om te zien of deze voldoende is voor jouw project:
- 5M led strip 3528 SMD met een voeding van 12v DC en 2A
Wil je een werkbank of kleine schuur verlichten? Houdt er dan rekening mee dat je de verlichting wilt verspreiden. Je kan dan beter kiezen voor een enkele strip met 60 leds per meter en daar meerdere van gebruiken dan een enkele strip met 90 of 120 leds per meter.
Het type dat voor mij een perfecte verlichting gaf in een kleine schuur, was deze ledstripo:
2x 5M ledstrip 5630 SMD met een voeding van totaal 10 ampere.
Let op: vanwege het hoge stroomverbruik kunnen deze strips niet zomaar verlengd worden, in principe is de lengte op rol de maximale lengte die je kan gebruiken.
In mijn situatie heb ik totaal 10 meter strip verdeeld over 3 balken.
2 balken hebben 2 strips naast elkaar van 165cm lengte en 1 balk met 2 strips van 170cm.
Op deze manier kan je het verdelen in 2 of 3 delen of apart schakelen als dat gewenst is. Een ander voordeel is dat het soms goedkoper kan zijn 2 losse adapters te halen met een lager amperage dan 1 met een hoger amperage. Van deze adapters van 4A kan je er dan meteen een paar op voorraad kopen voor je volgende project 🙂
Een beschrijving van de projecten die ik heb gemaakt zijn (binnenkort) te bekijken ter inspiratie.

Onderstaande foto geeft een beeld van de verschillende strips die besproken zijn en is o.a. goed te zien wat de invloed is van de kleurverschillen en hoeveel licht deze leds geven ten opzichte van elkaar.

Verschillende kleuren en types ledstrip naast elkaar.
Verschillende kleuren en types ledstrip naast elkaar.

Op bovenstaande afbeelding heb ik geprobeerd de verschillen te laten zien van de verschillende strips.
Deze ledstrips heb ik geprobeerd goed op de foto te kunnen krijgen, maar door het licht van de fellere soorten is het helaas niet goed te zien hoe helder deze leds zijn.
De 3528 SMD strips zijn al bijna te fel om rechtstreeks in te kijken, dus voor de IP68-5050 SMD leds geldt dit al helemaal. Ook de rode en blauwe leds geven erg mooi licht en zijn zeker de moeite waard om eens mee te experimenteren!
Het kleurverschil komt wel mooi naar voren, ook goed te zien tussen de IP68 en IP65, welke beide in principe dezelfde 'warm wit' zouden zijn.

Deze ledstrips zijn via de volgende links te bestellen.
De gebruikte links verwijzen naar de zoekopdracht van eBay zodat je zelf kan kijken waar je het liefst je ledstrip besteld.
Let wel even goed op; vaak wordt in de titel vermeld welk type het is, maar moet je vervolgens het juiste artikel nog wel zelf selecteren.

De IP68 strip was overigens van een Nederlandse webshop afkomstig en was geïnstalleerd in opdracht van een klant. Omdat ik hier nog een stukje van over had kon ik deze mooi gebruiken voor het vergelijk. Deze strip heb ik met 2 rijen naast elkaar gebruikt boven een aanrechtblad, maar heb deze wel aangesloten met een dimmer omdat het licht wel erg krachtig was.

In andere artikelen wil ik meer ingaan op de diverse verschillen om dit artikel een beetje overzichtelijk te houden.

Aanvullende opmerking over kopen op eBay:
Ik koop zelf mijn artikelen het liefst online op eBay.com omdat dit aanbod groter is dan het aanbod op eBay.nl.
Een nadeel is dat alles Engelstalig is, maar met het gebruik van de juiste zoektermen kan je een goed vergelijk maken. Bovenstaande links zijn ingevulde zoekopdrachten op eBay die jou kunnen helpen met zoeken.
Dankzij de optie ‘sorteren op prijs+verzendkosten’ weet je meteen of het voordeliger is om bepaalde verzendkosten te betalen en worden de verschillende valuta meteen omgerekend.

Let er wel op dat je kiest voor de optie "Buy It Now" en sorteert op "Price + Shipping: lowest first" bovenaan de zoekresultaten en je "Netherlands - NLD" selecteert.
De eerste resultaten zijn vaak de goedkoopste, maar soms zijn dit alleen de stekkertjes of andere onderdelen dus kijk daar even goed naar voordat je op 'bestellen' klikt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *