Marktplaats versus eBay – de rol van onbekend eBay

Marktplaats versus eBay - informatie over de grote onbekende


Regelmatig krijg ik van vrienden en bekenden een vraag of opmerking als ik weer eens iets laat zien wat ik online op eBay gekocht heb.

Ondanks de wereldwijde bekendheid van deze internetgigant, lijken nog steeds weinig mensen bekend te zijn met deze manier van online aankopen. Niet zo raar als je kijkt naar de grote concurrent in Nederland, namelijk Marktplaats.
Maar waarom kiezen we liever voor Marktplaats, terwijl eBay zoveel te bieden heeft?
En belangrijker: op welke manier kan shoppen bij eBay voordeel opleveren?

Het onderstaande artikel gaat in op de rol van eBay in Nederland. Ben je op zoek naar tips hoe je eBay het beste kan gebruiken? Kijk dan even naar het artikel dat hierover gaat.


Ga direct door naar de conclusie als je snel een samenvatting wilt lezen.

Concurrentie in Nederland - Marktplaats geeft weinig ruimte aan eBay

Nederland is vooral bekend met Marktplaats, waarschijnlijk ons bekendste tweedehands spullen verkoop platform sinds de oprichting ervan in het jaar 1999. Toen was het nieuw en laagdrempelig. Nu is ‘even zoeken op Marktplaats’ zo ingeburgerd dat niemand raar opkijkt als je dit zegt.

Eerlijk gezegd is Marktplaats nog steeds mijn favoriet als het gaat om het kopen van 2dehands spullen of zelfs nieuwe spullen waar je een goede aanbieding voor zoekt, want inmiddels zijn er steeds meer bedrijven die hun aanbiedingen op Marktplaats presenteren, waardoor je de (vaak onbekende) prijsvechters tegenkomt die je niet direct zou vinden via Google, simpelweg omdat bedrijven vaak flink moeten betalen om bovenaan te komen in de zoekresultaten.

Calvinistisch Nederland houd van zuinig en efficiënt

Het is niet raar dat de bekendheid en betrouwbaarheid van Marktplaats zo’n belangrijke plek inneemt in de Nederlandse koop cultuur, die stiekem toch gebaseerd is op de Calvinistische denkwijze: ‘weggooien is zonde’.
Niet alleen het goede gevoel dat iemand anders kan zorgen voor een tweede leven van iets dat nog goed is, maar een extra zakcentje bijverdienen is een leuke bijkomstigheid en verlaagt zowel de psychische drempel als de prijs van je nieuwe aankoop.
En wie anders dan Nederland is altijd een uitblinker geweest als handelsvolk, met uitschieters in de Gouden Eeuw? Handelen zit gewoon in het bloed van Nederland en Marktplaats is een middel geworden waarop deze handelsgeest, door veel mensen een beetje vergeten, tot uiting kan komen op een laagdrempelige manier.

Weinig ruimte voor nieuwkomers

Een andere eigenschap van calvinisme is het behouden van iets wat goed is. En dat is Marktplaats. Dus toen eBay probeerde wat bekendheid te krijgen in Nederland, was er weinig respons voor deze online gigant, welke al zo goed wist hoe in de rest van de wereld de online marketing functioneert.
In mijn ogen een van de grootste nadelen van eBay is in mijn ogen de afstand. Ga je ‘ff wat opzoeken’ op Marktplaats, dan kan je heel eenvoudig de afstand aanpassen op jouw adres en kijk je of er iets in de buurt te vinden is, scheelt verzendtijd en verzendkosten: win-win als je iets snel nodig hebt!
Woon je niet in (de buurt van) een grotere plaats of stad, dan zal je minder snel vinden wat je nodig hebt. Verzenden van je product is daarmee eerder een noodzaak en zal je ook sneller kijken of je misschien beter iets via een webshop kan bestellen, daarmee loop je minder kans dat iemand je probeert op te lichten. En daar zijn we weer terug bij het voordeel van bedrijven die zich presenteren op Marktplaats. Wanneer je niet kan vinden wat je (goedkoop) wilt scoren, is het alternatief meteen in beeld; en waarschijnlijk goedkoper dan wanneer je zelf moet gaan googelen.

Ebay neemt marktplaats over

Op 10 november 2004 nam internetgigant eBay het platform Marktplaats over voor een slordige 225 miljoen euro. De achterstand die eBay op de Nederlandse markt had is daarmee weggekocht en inmiddels raken we steeds meer gewend aan de opties als ‘betalen met PayPal’ en garanties bij het aankopen van je product.
Onbewust kopen we dus al een aardige tijd onze producten met behulp van dit, voor veel Nederlanders, onbekende internetbedrijf.

Interessant voor bedrijven

We maken eigenlijk al gebruik van de voordelen van dit bedrijf. Dankzij eBay is het aanbod van nieuwe producten steeds groter geworden en zijn er steeds meer serieuze bedrijven die de marketing overlaten aan de bekendheid van Marktplaats.
Enkele voordelen voor deze bedrijven zijn:

  • Een groot publiek is gewend om eerst even op Marktplaats te zoeken;
  • Wanneer je zoekt via Google dan komen deze advertenties hoog in de ranking dankzij een goede SEO van Marktplaats;
  • Een eigen website bekend laten worden of hoog in de zoekopdrachten te laten komen kost veel geld en onderzoek;
  • Het is makkelijk om zelf een advertentie op te stellen, geen extra marketingmedewerkers zijn meer vereist;
  • Als opstartend bedrijf kan je eerst kijken of een product gaat lopen, aan de hand van interesse kan je dit verder uitbreiden;
  • Extra bezoekers krijgen voor je eigen website doordat je meer producten hebt dan alleen het gevonden object.

Al deze genoemde punten zijn sterke marketing voordelen voor online verkopers. En juist deze genoemde voordelen zijn grotendeels ontstaan door de invloed van eBay. 
Het voordeel voor de consument is daarmee een groter aanbod van meerdere en beter vindbare bedrijven, die bovendien proberen klanten te krijgen met een lagere prijs of een beter passend aanbod.

Voordelen van kopen bij eBay

Zoals genoemd beïnvloed eBay de Nederlandse markt al met zijn marketingstrategie. Net als Marktplaats, bestaat eBay uit een grote verzameling van allerlei verschillende bedrijven die hun product verkopen via eenzelfde platform, waarbij de consument voordeel heeft omdat je de producten goed kan vergelijken op prijs en beschikbaarheid.
Een groot verschil is wel de manier van kopen: bij eBay kan er alleen via het platform zelf iets besteld worden. Dus je hoeft geen contact met de verkoper op te nemen om iets te bestellen of verder te zoeken op de site van de aanbieder.
Dit is dan ook een groot voordeel bij het kopen, je krijgt direct het bedrag en de levertijd te zien van je gekozen product en bestellingen zijn daardoor erg makkelijk en snel te doen.
Nadeel is natuurlijk wel dat de meeste producten van ver weg moeten komen en je dus op tijd iets moet bestellen wanneer je iets wilt hebben.
Gelukkig komen er steeds meer bedrijven/verkopers vanuit Nederland en Europa die de voordelen zien van deze manier van verkopen en belooft dit platform een grotere rol te gaan spelen voor de Nederlandse en Europese consument, die inmiddels steeds makkelijker zijn spullen online koopt.

Levertijden vanuit verweggistan en China

Oke, het grootste nadeel van deze manier van online kopen, is in mijn ogen de levertijd.
In het verleden was je bestelling meestal wel een maand onderweg ofzo, gelukkig is dit tegenwoordig een stuk sneller en worden de levertijden goed aangegeven voordat je het product besteld.
Het is overigens goed mogelijk dat je, na even vergelijken, hetzelfde product met een kortere levertijd kan krijgen. Onder andere in Engeland zitten veel handelaren die soms iets duurder zijn, maar soms binnen een paar dagen je bestelling geleverd kunnen krijgen. Sterker nog, mijn ervaring is dat bijvoorbeeld vanuit Duitsland een weborder langer kan duren dan een product uit China. Kijk hier dus wel even naar. Een beter idee om producten sneller uit Duitsland te krijgen is misschien een bestelling via Amazon, maar gebruik dan wel de .de versie want in Nederland zijn veel producten (nog) niet beschikbaar. Mijn ervaringen met dit platform zal ik beschrijven in een ander artikel.

Conclusie

Eigenlijk is eBay niet nieuw in Nederland en maken we ongemerkt al veel gebruik van de diensten van het bedrijf. Marktplaats is nog steeds marktleider, de meeste Nederlanders weten hun weg al jaren te vinden op deze manier van online winkelen.

Marktplaats is vooral interessant voor tweedehands artikelen en prijsvechters, maar wanneer de (meestal) wat langere verzendtijd geen probleem is, loont het zeker om eens op eBay te zoeken.
Met name de kleinere en/of goedkopere artikelen en gadgets zijn goedkoop verkrijgbaar en dankzij de toename van aanbieders in Europa zijn de verzendtijden steeds korter.
Tijd is geld. Heb je de mogelijkheid om te wachten op je bestelling dan kan je flink besparen op je online aankopen.
Ik ben steeds vaker even aan het kijken naar de mogelijkheden als alternatief op de veel duurdere aanbieders in Nederland en de mogelijkheid heb om te wachten op het artikel.
Probeer het eens en meld je kosteloos aan op eBay. Wie weet ben jij straks degene met dat leuke gadget of originele telefoonhoesje en moet je uitleggen dat het geen rib uit je lijf gekost heeft dankzij slim kopen op eBay.

In andere artikelen geef ik onder andere tips waar je op kan letten bij je aankoop, hoe je de juiste producten kan vinden en op welke manier je het beste kan zoeken.
Uiteraard schrijf ik de bevindingen van mijn aankopen op, zodat je zelf de moeite van het zoeken naar dit product kan vermijden.
Heb je nog vragen of tips? Ik ben bereikbaar via het contactformulier op de About Us pagina.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *