Stap voor stap overzicht: hoe kopen op eBay

In dit artikel wil ik stap voor stap laten zien hoe je (voor de eerste keer) iets kan kopen op eBay.
Omdat het aanbod nog wel eens overweldigend kan zijn heb ik een overzicht gemaakt waarmee stapsgewijs wordt getoond hoe je het beste een product kan kopen op eBay.
Ik heb het wel vaker genoemd, maar ik ga zelf het liefst naar eBay.com in plaats van eBay.nl omdat het aanbod daar groter is. Deze taaldrempel kan vooral in het begin een beetje lastiger zijn omdat er zoveel informatie te zien is, maar met het volgende stappenplan moet dit geen probleem meer zijn.

In dit voorbeeld ga ik zoeken naar een ledstrip met een 5630 SMD chip, welke een zeer hoge lichtopbrengst heeft en één van de nieuwste generaties LED is. Omdat ik niet vaak waterbestendige toepassingen heb, is een rolletje met "non-waterproof" altijd handig op voorraad te hebben.

Elke afbeelding is een screenshot die ik zelf gemaakt heb en kan aangeklikt worden zodat een grotere versie te zien is.

eBay Home pagina "sign in"

Ga naar eBay.com om te beginnen.

Links bovenaan zie je staan "Hi! Sign in or register", zie rode kader op de afbeelding, aangegeven met een pijl.

Verder is te zien dat er bovenin een duidelijke zoekbalk zit waarmee de producten gezocht kunnen worden.

Eerlijk gezegd vind ik de website altijd een beetje vol en onoverzichtelijk, wat er vooral in het begin voor zorgt dat het lastig kan zijn om wegwijs te worden.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Het "Register" scherm is nu geopend en laat zien hoe je jezelf kan aanmelden op eBay.
Er zijn geen kosten aan verbonden en het is volledig gratis om gebruik te maken van deze site.

Omdat ik zelf al een account heb, en geen nep account wil aanmaken, zal ik voor deze tutorial geen nieuw account aanmaken maar inloggen met mijn eigen gegevens.

Het is wel belangrijk dat je adresgegevens kloppen bij het aanmaken van een nieuw account omdat de producten naar het opgegeven adres verstuurd worden.

Home pagina na inloggen/registreren

Na het inloggen krijg je een nieuwe home-pagina te zien. Je ziet vaak direct of je ingelogd bent, doordat er resultaten van vorige zoek opdrachten onderin verschijnen.
Verder staat na inloggen links bovenin je naam weergegeven.

Zo ziet het scherm eruit nadat je in de zoekbalk bovenaan de juiste zoektermen hebt ingevuld.

De uitdaging zit erin om de juiste woorden te gebruiken, omdat het aantal resultaten bijna oneindig kan zijn en je niet makkelijk kan zien wat je wilt hebben.

Voor mijn zoekopdracht heb ik deze woorden ingevuld:
"5630 smd led strip 5m"

Klik nu op "Buy it now" zoals op de screenshot te zien is.

Verander nu rechts bovenin bij sort: "Best Match" deze optie in "Price + Shipping: lowest first"

Onder deze knop verschijnt nu een balkje met jouw ingevulde land van bestemming, welke als het goed is "Netherlands - NLD" is.

Deze verzendkosten is belangrijk omdat dat deze nog wel eens wil verschillen en je soms toch duurder uit bent wanneer je deze niet selecteert.

Na het aanpassen van het sorteren op de laagste prijs+verzendkosten zie je dat er andere zoekresultaten getoond worden.

Eigenlijk komt nu het belangrijkste deel van de zoektocht naar het juiste en/of goedkoopste product.
De eerste 3 resultaten laten zien dat alle producten $0,80 kosten, wat zeer onwaarschijnlijk is voor een ledstrip van 5 meter.

Bij het openen van de eerste aanbieder heb je meteen een eerste vergelijk wat je opties kunnen zijn. Deze heb ik genummerd op de screenshot:

  1. De zoekopdracht: Deze titel laat zien dat je bij deze aanbieder meerdere producten kan kopen, dus zal eerst het juiste product gekozen moeten worden voor de juiste prijs.
  2. Hier staat de prijs vermeld: C $0.99 is de laagste prijs, waarbij "C $" voor Hong Kong dollar staat. Direct daaronder staat de prijs in US dollars van $0.80.
  3. Verzendkosten: In het vergelijk worden deze meegenomen, maar soms zijn er uitzonderingen of staat de prijs niet vermeld. In dat geval moet je eerst goed kijken in de advertentie voordat je het product koopt om te voorkomen dat je teveel betaald.
  4. Informatie over de verkoper: Een hoge waardering is belangrijk om te zien of de verkoper zijn product goed/correct levert. Let er wel op dat het aantal verkopen (tussen haakjes achter de naam vermeld) wel hoog genoeg is. Een paar honderd verkopen is misschien voldoende, maar bij duizenden verkopen weet je dat de verkoper meer ervaring heeft met succesvolle verkopen, wat mijn voorkeur heeft.

Nu moeten de juiste eigenschappen geselecteerd worden:

  • Color: Warm White led strip only
  • Model: Non-Waterproof 5630

Na deze selectie is pas de echte prijs te zien, dit is nu C$7.14 of US $5.79
Eigenlijk weet je nu pas de prijs voor jouw gezochte product. Omdat je niet weet welke prijs redelijk is, zal je enkele andere producten moeten vergelijken.
Een vuistregels is wel dat de producten op de eerste pagina ook wel de goedkopere zijn, maar meestal zal je niet goedkoop zijn met de eerste selectie!

De tweede aanbieder geeft weer een heel andere prijs, voor hetzelfde product betaal je nu ineens C$9.40 of US $7.62 en ook dit product heeft een gratis verzending.

Het prijsverschil is nu: $7.62-$5.79 = 1.83 dollar.
Dat is snel verdiend met 1x vergelijken.

Je ziet nu overigens onder de verzendkosten ook een verwachte leveringsdatum staan.
(op het moment van schrijven is het 30 jan. dus 8 feb. is wel behoorlijk snel, waarschijnlijk zal het ergens half februari worden)
Meestal zijn deze levertijden aardig gelijkwaardig, maar soms is het handig als je iets sneller nodig hebt om hier op te letten. Als het product bijvoorbeeld via luchtpost komt of vanuit Engeland, dan kan deze ineens een stuk sneller bij jou thuis zijn.

Deze is misschien wel nummer 15 of 20 in de lijst van aanbieders. De prijs was $0.99 in het vergelijk, dus niet de goedkoopste volgens mijn zoekopdracht.
De prijs van de ledstrip is nu ineens US $3.69 voor 5 meter. Omdat ik denk hiermee een goede prijs te hebben gevonden en de meeste bedragen een beetje in de buurt liggen, heb ik nu met wat zoekwerk een prijsverschil van $3.93 (7.62-3.69) kunnen besparen. De verzendtijd is een paar dagen langer, maar ik zit op ongeveer de helft van het 1e bedrag dus dat lijkt me een prima deal! 

Een tip bij het zoeken: veel aanbieders kopiëren hun eigen afbeeldingen. Soms zie je veel afbeeldingen die (nagenoeg) hetzelfde zijn. Heb je er één bekeken, dan ben je bijna zeker van de prijs van de anderen.
Ga in dat geval voor een aanbieder die een ander plaatje en/of prijs aanbied, grote kans dat je een andere prijs tegenkomt.

Nadat ik op "Buy It Now" heb geklikt, kom ik op het betaalscherm terecht.

Je kan hier kiezen tussen een PayPal betaling of een directe creditcard betaling.
PayPal is een beetje vergelijkbaar met iDeal, maar kan ook internationaal gebruikt worden. Als je nog geen PayPal account hebt, kan je deze aanmaken bij PayPal.
Zelf heb ik hem gekoppeld aan mijn gewone betaalrekening, dus wordt het bedrag na een tijdje van mijn betaalrekening afgeschreven.

Bij je betaaloptie staat nu ook de omrekening naar jouw valuta, in mijn geval kost de strip van US $3.69 omgerekend €3,09 inclusief verzenden.

In het volgende kader staat mijn adres en daaronder welk product ik heb gekozen. Controleer dat laatste vooral ook even voor het geval je misschien toch de verkeerde hebt gekozen.

Klik daarna op op de blauwe "Confirm and pay" knop.

Nu is de bestelling voltooid en bevestigd. Het product zal tussen 12 februari en 4 maart binnen zijn.

Enige tijd terug is bij eBay de instelling door mij gekozen dat ik niet elke keer hoef in te loggen voor PayPal. Er zitten niet vaak andere mensen op mijn pc die per ongeluk iets kunnen bestellen, dus is voor mij het risico niet groot.

Persoonlijk vindt ik dit een prettige manier van werken omdat ik zo niet elke keer hoef in te loggen bij PayPal, al is dit natuurlijk een kleine moeite omdat dit (net als bij iDeal bijvoorbeeld) direct na de "Confirm and pay" keuze gedaan wordt.

Heb je een gedeelde pc of laptop, dan is het wel belangrijk elke keer uit te loggen bij eBay of deze optie niet te gebruiken.

Ik hoop dat met dit stappenplan de drempel voor een eerste aankoop op eBay wat lager is geworden.

De prijzen zijn na wat zoeken dermate laag dat een beetje extra werk een volgend DIY project met je eigen gekozen led verlichting een stuk goedkoper kan zijn.

De link naar het gevonden product is deze: 5m SMD 5630 300 LEDs

Het kan zijn dat na enige tijd deze aanbieder niet meer bestaat, je zult dan zelf even moeten zoeken op deze zoektermen.
Wat soms ook mogelijk is, is de hele titel van deze aanbieder te kopiëren en te gebruiken voor jouw zoekopdracht. Dit heeft mij in het verleden vaker geholpen als ik een artikel niet kon vinden die ik een keer eerder besteld had.

Veel plezier met je eigen geld besparende zoektochten op eBay!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *