Kies het juiste materiaal

Een goed ontwerp begint met de juiste materiaalkeuze. Afhankelijk van de toepassing zal er gezocht moeten worden naar een optimale samenstelling.
Het programma bevat de volgende onderdelen om de juiste informatie te kunnen vinden:

Corrosiebestendigheid

In dit onderdeel kunt u de gewenste gegevens betreffende de corrosiesnelheid of prestaties van een metaal in diverse chemische belastingen opvragen.

 • De knoppen. Vijf knoppen staan ter beschikking voor de verschillende metaalgroepen.
 • De lijst met chemicaliën met daaronder de selectievakjes waarin u de concentratie en temperatuur kunt kiezen. In principe worden alleen oplossingen getoond waarvoor corrosiegegevens beschikbaar zijn. U kunt echter ook alle oplossingen zien. Zie hiervoor alle oplossingen tonen.
 • De lijst met metalen.
 • Lijst met evt. een grafiek. De grafiek is alleen beschikbaar bij enkele nikkellegeringen. Als er geen grafiek beschikbaar is wordt in plaats hiervan een groene, oranje, rode of zwarte bol getoond, wat een aanduiding is voor de corrosiebestendigheid.

Onderstaande screenshots tonen een voorbeeld waarbij AISI 316 blootgesteld wordt aan zoutzuur in een concentratie van 20% bij verschillende temperaturen. Te zien is dat in dit geval de temperatuur een bepalende factor kan zijn:

AISI 316 in zwavelzuur 20% bij 20°C - <0,1mm corrosiesnelheid per jaar
AISI 316 in zwavelzuur 20% bij 50°C - 0,1 tot 1mm corrosiesnelheid per jaar
AISI 316 in zwavelzuur 20% bij 60°C - >1mm corrosiesnelheid per jaar

Metaalequivalenten

Binnen het onderdeel 'metaalequivalenten' kan er eveneens gekozen worden tussen de verschillende metaaltypes:

 • Roestvast staal
 • Nikkel
 • Koper
 • Titaan
 • Koolstofstaal

Per kolom kan er gezocht worden op een bepaalde specificatienummer, na selecteren is een materiaalanalyse en de toepassing van het metaal te vinden:

Enkele toepassingen en eigenschappen van gereedschapsstaal AISI M2

Analyse

Met de keuzeoptie 'analyse' kan er gezocht worden op specifieke samenstelling. Na bevestigen van de percentages worden de metaalsamenstellingen getoond die voldoen aan de criteria.

 • Vult u een van deze velden niet in, dan wordt dit veld niet als selectiecriterium gebruikt. Vult u bijvoorbeeld in het veld Cr de waarde twaalf in, dan zullen alle metalen getoond worden waarvan het chroomgehalte voldoet aan de ingevoerde waarde (bijv. 10-14 %).
  Door meerdere invoervelden in te vullen kunt u op een combinatie van elementen sorteren.
 • Bij het openen van het analysevenster zullen dit alle metalen zijn van de desbetreffende metaalgroep, omdat er initieel geen selectiecriteria zijn ingevuld.
Zoeken op basis van een chemische samenstelling

Bestel Metaalselector

Ga naar het bestelformulier om Metaalselector te bestellen: