5050 SMD vs 3528: RGB Ledstrip vergelijk

Mijn recente bestelling van een RGB ledstrip was voor mij een aanleiding een product review over te schrijven over de verschillende soorten ledstrips, namelijk het verschil tussen de 5050 en 3528 SMD RGB leds.

Zoals ik eerder al vermeld heb, is het grootste verschil tussen de 5050 en 3528 led chips vooral de hoeveelheid lichtopbrengst, maar toch is het ene type meer geschikt dan de ander.

In dit vergelijk zijn beide strips geclassificeerd als IP65, wat betekent dat ze 'spatwater bestendig' zijn. Dit is te zien aan de halfronde laag rubberachtige siliconen die inmiddels licht verkleurd is bij de oudere strip. 

5050 vs 3528

Op de afbeeldingen op eBay (waar ik ze beiden gekocht heb) staan prachtige egale kleuren, met een bijbehorende afstandsbediening met 24 knoppen waarmee 'alle gewenste kleuren gemaakt kunnen worden'.
De 5050 variant had ik al in mijn bezit, deze ligt al een tijdje op de plank en is inmiddels licht verkleurd, wat overigens niet hinderlijk is voor de kleurweergave.
Vanwege de lagere lichtsterkte en lage prijs, besloot ik onlangs de goedkope 3528 SMD led type te proberen.

Eerste conclusie: koop geen 3528 RGB ledstrip als je mooie RGB kleuren wilt weergeven.

LED afstand

De 3528 leds zitten zo ver uit elkaar geplaatst, dat je moeilijk een gelijkmatige mengkleur kan instellen.
Wat bedoel ik daarmee? De afzonderlijke rode, groene en blauwe leds zijn aan of uit te schakelen, waardoor je één van de kleuren aan kan zetten en je een gelijkmatige kleur krijgt.
Maar wil je bijvoorbeeld een oranje kleur instellen, dan zie je de rode leds fel oplichten en de groene leds ernaast heel zachtjes.

Het is dus de afstand tussen deze afzonderlijke leds die ervoor zorgt dat een mooie kleur (van dichtbij) niet haalbaar is. 

De 5050 SMD led chip

Het grote verschil met beide led chips is de manier hoe deze gemaakt zijn.
De 3528 bestaat uit een enkele diode, terwijl de 5050 uit 3 verschillende diodes bestaat die weer samen in één behuizing zitten.
Dit betekend dus dat de diodes zelf niet meer licht geven, maar omdat ze dichter op elkaar zitten, geven ze samen per chip meer lichtopbrengst.

Wanneer er een RGB led chip gemaakt wordt, zijn er dus een rode, groene en blauwe led heel dicht op één led gezet. De afzonderlijke leds zitten zo dicht op elkaar dat de kleur van een enkele led afkomstig is.

Kleurweergave

Ondanks voorgaande opmerkingen over de grote afstand tussen de 3528 leds, zouden deze in theorie dus toch de juiste kleur moeten weergeven, de led kleuren zijn immers hetzelfde.

Om dit te kunnen testen moet je daarom niet naar de ledstrip zelf kijken, want zo zie je elke led afzonderlijk en niet als één geheel.
De oplossing om dit te testen: indirect licht. Dus weerkaatsing van het licht tegen een lichte muur zou het licht moeten 'mengen'.
Met name de kleur oranje lijkt erg slecht bij direct zicht op de strip, dus is deze een goede referentie om dit te testen.

Mooi oranje

Op de foto helaas niet zo goed te zien, maar bij reflectie is de kleur toch als mooi oranje zichtbaar.
Doordat de kleuren elkaar overlappen heb je alsnog een mooie egale gemengde kleur en is zelfs de oranje kleur goed te zien.

Bij onderstaande foto's heb ik expres geen kleuraanpassingen gedaan, maar alleen de afmetingen gelijk gemaakt.
De foto's laten goed zien dat de kleurweergave toch goed is, er zijn geen rode of groene vlekken te zien bij de 3528 versie in het midden.

Je ziet dat het rood meer naar voren komt bij de 3528 strip, dit kan onder andere te maken hebben met de totale hoeveelheid licht die de ledstrip geeft, het aantal leds per cm is namelijk veel hoger bij de 5050 strip, waardoor er veel meer lichtopbrengst is, welke het totaal effect ook beïnvloed (lichter maakt).

De 5050 en 3528 ledstrip samen
De 3528 ledstrip
De 5050 ledstrip

De ledstrips hierboven zijn samen gekoppeld aan een enkele bediening. Het is duidelijk dat de kleuren van deze strips anders uitkomen, ondanks de gelijke aansturing.

Op de foto rechts zie je de aansturing, welke provisorisch gekoppeld zijn zodat beide strips goed vergeleken konden worden.

De 16 effectieve kleurinstellingen geven overigens een mooi verspreide instellingsmogelijkheid, ik denk dat voor de meeste sfeertoepassingen deze knoppen voldoende zijn.
Wil je meer controle over de kleur hebben, dan zijn er uitgebreidere controllers met meer knoppen of een kleurcirkel met een 'volledige controle' op de kleuren.

Deze controller zat overigens bij één van de bestelde led strips en is met infrarood (IR) te regelen. Dit gaat nog verrassend goed, zolang je het 'zwarte kopje' (rechts op de foto) maar onbedekt laat.

De splitter heb ik geïsoleerd met UV uithardende epoxy hars, op de foto is dit niet goed te zien, maar dit is een fantastisch alternatief voor gepruts met hot glue / lijmpistool.
Omdat dit zo'n handig hulpmiddel is hierover een ander artikel in de maak.

Uiteraard is dit ook te bestellen op eBay en is te vinden via deze link, ik heb denk ik ca. €5,00 betaald voor een flesje van 60ml dus veel 'value for money' denk ik:
- UV curing resin

RGB ledstip controller met splitter

Conclusie

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat de 3528 RGB led strips ongeschikt zijn om te gebruiken als goedkoper alternatief.
Belangrijker is de toepassing waarvoor je hem wilt gebruiken.

Zoals hierboven te zien is kan voor een indirecte verlichting prima de goedkope strips gebruikt worden, zolang je de leds zelf niet kan zien.
Met wat zoekwerk kunnen de 3528 SMD ledstrips vaak aanzienlijk goedkoper gekocht worden. Als je dan grotere hoeveelheden nodig hebt kan het best wat geld besparen.

Een andere opmerking is ook de hoeveelheid licht. Wanneer er indirect licht gewenst is, gaat het vaak om een zachte sfeerverlichting. Het lagere vermogen van deze strip is dan ook geen belemmering.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter wel naar de 5050 SMD variant vanwege de bredere inzetbaarheid.
Ook directe zichtbaarheid van de leds is daarmee geen probleem en bijvoorbeeld bij het ingieten in epoxyhars, ben je er zeker van dat er overal dezelfde lichtkleur beschikbaar is, zelfs wanneer één van de leds teveel afgedekt wordt.

De ledstrips die ik gekocht heb zijn hier te vinden op eBay:

Extra mogelijkheid: RGBW leds

RGB staat voor Rood Groen Blauw (of natuurlijk Red Green Blue in het Engels), wat aangeeft welke kleuren leds zijn gebruikt om samen alle kleuren te kunnen maken. Hier zijn ook andere types van, tegenwoordig zie je steeds vaker RGBwaarbij de W voor Wit (of White) staat.
Hoewel deze nieuwere RGBW een mooiere kleurweergave hebben dankzij deze witte led, bestaan nog steeds veel TV's en led schermen uit deze 3 kleuren. Wanneer deze drie leds samen aan staan, lijkt dit namelijk wit van een afstand.

Helaas heb ik deze RGBW leds nog niet in mijn bezit, dus een vergelijk kan ik nog niet maken (ik schrijf alleen over de producten die ik écht getest heb).

Wat ik er wel over kan zeggen is dat de meeste RGBW strips deze extra witte led als afzonderlijke led in de strip monteren. Dit geeft dan hetzelfde probleem als de 3528 strips, namelijk dat dit zichtbaar is van een afstand. Dit komt namelijk omdat deze 5050 leds maar uit 3 afzonderlijke leds bestaan, dus deze 4e wordt er gewoon naast gezet.
Er bestaan wel uitzonderingen, deze hebben een klein stukje aan de chip zitten, vaak herkenbaar als klein gelig stukje.
Staat dit er niet bij vermeld dan kan je er vanuit gaan dat het om het eerder genoemde type gaat.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *